В Україні запустили «Оберіг» – електронний реєстр військовозобовязаних. Як тільки він синхронізується з іншими реєстрами — усі питання з відвідинами спортклубів, ресторанів, врученням повісток на блокпостах відпадуть.

Про це заявив речник Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо в коментарі агенству РБК.

За його словами, після синхронізації баз даних, у більшості випадків відпаде потреба в заходах оповіщення.

«Ми бачитимемо, наприклад, що громадянина було зареєстровано у Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати — ПДФО — сплачується до Личаківського району міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності про те, що цьому громадянину необхідно з’явитися до Личаківського ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов’язаний особисто доставити цього військовозобов’язаного до ТЦК та СП», — розповів спікер Сухопутних військ.

Зазначається, що дотепер електронна база у ТЦК дозволяла оповіщувати людей у будь-якій точці країни, тобто, наприклад, людині із Сум могли вручити повістку в Одесі. Тепер оцифровану справу може побачити ТЦК в іншому регіоні.

Заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Чорногоренко порівняла «Оберіг» з реєстром паспортів. За її словами, наразі ведеться обмін даними із великими державними реєстрами.

«Запланована робота щодо нього («Оберега», — ред.) завершена, ми збільшили реєстр на 750 тисяч записів, верифікували дані до 88%», — цитує слова Чорногоренко агентство РБК.

Наголошується, що до «Оберегу» заносять інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років (з 17 років у разі ухвалення законопроекту №10062).

Зокрема, йдеться про такі дані: ПІБ, дата та місце народження, стать, громадянство; місце проживання та перебування; сімейний стан (наявність дітей); освіта, професія, місце роботи; стан здоров’я; військово-облікова спеціальність.

Також до реєстру заносять відомості про батьків, реквізити внутрішнього та закордонного паспорта, ІПН, оцифрований образ обличчя, дані про виїзд за кордон, судимість тощо.

Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект №10062, то цей перелік доповнять номерами телефонів, адресами електронної пошти, відомостями про володіння іноземними мовами, про право на володіння зброєю та водійське посвідчення. Станом на грудень 2023 року законопроєкт пройшов лише перше читання.

Крім того, «Оберіг» взаємодіє з базами Мінфіну, МВС, Міністерства освіти і науки та Державної судової адміністрації.

На наступних етапах налагоджується обмін інформацією із реєстрами Пенсійного фонду, МОЗ, Міністерства соціальної політики та інших відомств.

Як зазначає РБК, згода військовозобов’язаних на обробку персональних даних для «Оберега» не потрібна. При цьому українці мають надавати виключно достовірну інформацію про себе.

Доступ до «Оберега» мають Міноборони, Генеральний штаб, територіальні центри комплектування (ТЦК), інші структури. Самі військовозобов’язані можуть лише перевірити свої дані, для чого треба звернутися до ТЦК.

Advertisement
0

Автор публикации

не в сети 2 дня

Редактор "Freepress"

0
Комментарии: 0Публикации: 2823Регистрация: 07-04-2022

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Авторизация
*
*